marți, 3 noiembrie 2015

Traim o noua tentativa de lovitura de stat pornita de la o "emanatie" spontana?

O noua confiscare a miscarii de strada dublata de o manipulare mediatica incearca sa genereze o lovitura de stat?

Dupa cum am vazut la televizor, revolta legitima generata de incendiul de la Clubul Colectiv a fost deja confiscata de protestatari profesionisti care au deturnat protestul spre revendicari mult mai generale si mai periculoase.

Un mic nucleu de agitatori cu comportament de suporteri intr-o galerie de club de fotbal cer in Piata Victoriei demisia lui Victor Ponta. Dar televiziunile afirma ca mii de oameni fac asta!

Tot televiziunile afirma ca oamenii din strada sunt furiosi, de parca oamenii au ajuns cu bate in Piata Victoriei la protestul care are loc azi, 03.Noiembrie.2015, chiar in aceste momente (orele 18:00 - 20:00). Daca exista furie, este vorba de o furie rationala, nu de figuri crispate si incrancenate.

Dupa cum ne-am obisnuit, la fel ca in 2012 sau la protestul legat de Rosia Montana, tiparul este acelasi: protestul se face pe intuneric, in noptile lungi de toamna spre iarna, la ore la care nu poate avea loc un dialog cu autoritatile si la ore la care provocatorii pot fi cu greu identificati.

Pe toate televiziunile de stiri am vazut o gramada de imagini neclare (suspect de neclare!) si agitatorii cu gura mare filmati din spate si din lateral spate, astfel incat sa nu poata fi identificati! Din nou se incearca specularea laturii emotionale a firii omenesti. Dar cred ca este bine sa ne pastram calmul si luciditatea.

La fel ca la protestul legat de Rosia Montana, s-a ocupat mai intai ilegal carosabilul la Intercontinental fara ca fortele de ordine sa intervina si sa-i legitimeze pe ilegalisti. Daca suntem nemultumiti de incalcarile legii facute de patronii clubului Colectiv si de autoritati, de ce trebuie sa incalcam legea si noi, simplii cetateni, ocupand ilegal carosabilul? Este acesta un exemplu pozitiv si de urmat?

Putine persoane au fost intervievate in strada, trei am vazut eu pana acum. O tanara i-a facut pe toti politicienii niste, citez: "imputiti", si a cerut populatiei sa iasa in strada, la fel ca alta data, la fel ca la alte proteste.

La fel ca alta data, eu, unul, consider ca nu am de ce sa ies in strada. Deja sunt confuz in privinta revendicarilor strazii. Eram de acord sa fiu in strada pentru demisia sau demiterea lui Piedone, dar nu as merge pana acolo incat sa cer demisia lui Ponta sau mai stiu eu cui. Acei "imputiti" de care vorbea tanara intervievata au fost votati de milioane de alegatori, nu de 13.000 - 15.000 de protestatari, cati afisau televiziunile (dupa ce numaratoarea pornise de la vreo 2.000).

Asa ca "imputitii" au legitimitate indiferent de simpatia sau antipatia mea personala si nu li se poate interzice de catre protestatari sa-si exercite functia sau mandatul, singura speranta fiind sa-si dea demisia si sa plece de buna voie. Sigur ca "imputitii" au pacatele lor, si nu putine. Nu se stie ce au avut in cap cei care au votat "imputitii", dar asta e viata.

Nu stiu cum s-a ajuns la demisia lui Ponta de la demisia lui Piedone, altfel decat prin manipulare. E atributul primului ministru sa verifice avizele de functionare la firmele private? Nici vorba!

Cred ca mai lipseste sa-i vedem pe Cezar Avramuta cu steagul monarhiei sau pe Claudiu Craciun in chip de lideri ai "rascoalei" ca sa avem toate datele problemei si toate explicatiile.

Gandind logic, as avea doua probleme de pus protestatarilor si "protestatarilor", una pe termen scurt si una pe termen lung:

1. Problema pe termen scurt:
Daca Ponta isi da demisia, cine considera strada ca ar trebui sa-i ia locul? Predoiu? Cum garanteaza si raspunde strada ca persoana care va veni dupa Ponta nu va fi mult mai rea decat Ponta?

2. Problema pe termen lung:
De ce sa nu lasam mai bine "imputitii" sa-si termine mandatul, dar la alegerile urmatoare sa ne organizam in asa fel incat sa nu mai fie alesi niciodata politicienii din PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR si care or mai fi?

Puterea a fost intotdeauna cu un pas in fata cetatenilor, pentru ca cetatenii nu stiu sa se organizeze si nici in cine sa aiba incredere.

Este legitima revolta actuala a unor cetateni fata de indiferenta, coruptia si ticalosia criminala a autoritatilor care au dus (pana acum) la 32 de decese si la zeci de persoane care vor ramane cu sechele pe viata. Dar aceasta revolta, dupa cum vad, a fost deja confiscata.

Din nou afirm ca nu trebuie sa aiba loc o revolutie in strada, pentru ca nu trebuie schimbat sistemul, ci oamenii corupti si ticalosi din sistem. Iar acest lucru nu se poate face decat prin vot democratic. Eu, de pilda, fara sa cunosc rudele celor decedati, i-as vota pe toti si as dori un Parlament compus numai din aceste persoane. Acelasi lucru l-as dori si pentru primariile din Bucuresti sau de oriunde. Asta este democratia: oricine poate sa candideze si sa fie ales, nu doar hotii si criminalii de la putere. Sunt ferm convins ca aceste persoane nu au cum sa fie mai rele decat actualii "imputiti".

Cei de buna credinta din strada sunt in stare sa se organizeze intr-un fel sau altul (pe retelele de socializare, asa cum tot vedem si auzim la televizor) astfel incat aceste persoane sa fie macar propuse pentru functii in Parlament si la primarii?

Daca sunt in stare, atunci vor beneficia de sprijinul meu tacit. Sunt convins ca majoritatea populatiei, daca este de buna credinta, va gandi in acelasi sens si va sprijini acest demers.

Daca nu sunt in stare, atunci "imputitii" vor castiga batalie dupa batalie cu fraierii. Iar Jandarmeria, daca doreste, va asigur ca este bine antrenata si echipata, si poate spulbera orice protest devenit circ aranjat cu provocatorii din strada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu