luni, 9 septembrie 2013

Situatii nefiresti la proteste

Se protesteaza in legatura cu doua probleme in aceste zile in Romania: problema cainilor vagabonzi si problema proiectului de la Rosia Montana.

Exista o similitudine la cele doua proteste: au fost programate, voit sau nu, in momente in care nu este posibil un dialog intre autoritati si protestatari.

Legat de protestul impotriva prezentei cainilor vagabonzi pe strazi, acesta a fost programat duminica, 08.Septembrie.2013, zi nelucratoare pentru autoritati, deci un dialog intre autoritati si protestatari nu avea cum sa existe. In continuare este aprobat un protest astazi, 09.Septembrie.2013, dar la orele 18:00, cand deja autoritatile isi termina programul de lucru (asta daca parlamentarii nu chiulesc de la munca, asa cum ne-au obisnuit, fara sa fie sanctionati administrativ de institutia unde "lucreaza"). In acest caz ma intreb: ce eficienta are protestul?

Legat de protestul impotriva proiectului de la Rosia Montana, acesta incepe tot seara, dupa orele 18:00, terminandu-se noaptea, dupa orele 24:00. Si in acest caz ma intreb: ce eficienta are protestul? Cu cine vor sa dialogheze protestatarii? Vor sa dialogheze protestatarii cu cineva? Au impresia protestatarii ca, atat timp cat sunt in strada, lumea nu se uita decat la ei? Televiziunile de stiri sunt tot timpul la fata locului, dar la televizor mai exista si filme, sport, muzica, desene animate, stiinta, natura, orice.

Mi se pare ciudata si atitudinea Jandarmeriei, care pare sa fie interesata doar de evitarea violentelor, nu si de aplicarea legii. Jandarmeria nu a dorit sa legitimeze si sa sanctioneze pe nimeni dintre protestatari, desi acest protest nu este autorizat, desi protestatarii au ocupat si blocat strazile dupa bunul plac si desi se tulbura linistea publica! Cum se explica aceasta pasivitate?

Se pare ca aplicarea legilor in Romania se face conform legii bunului plac. Nici Primaria Capitalei nu a vrut sa aplice legile in vigoare, refuzand, de exemplu sa adune cainii de pe strazi si sa-i sterilizeze si refuzand sa verifice daca se respecta termenii adoptiilor cainilor vagabonzi.

Pe ce criterii se respecta sau nu se respecta legile din Romania? Care sunt legile care trebuie respectate si care nu? De ce mai exista legi, daca tot nu se respecta si domneste haosul in Romania?

Se pare ca si in domeniul legislatiei exista "baieti destepti", care stiu care legi sunt respectate si care nu, astfel incat cei bine informati incalca unele legi cu toata increderea.

Am remarcat la ambele proteste dorinta de a scoate cat mai multa lume in strada si incercarea de a-i culpabiliza pe cei care nu participa la proteste. Pana la urma, prezenta la un protest nu este obligatorie. Nu inseamna ca persoanelor care nu participa nu le pasa. In mod cert oamenii nu au incredere in liderii destul de obscuri ai protestelor. Nu au incredere nici in faptul ca autoritatilor le pasa de protestatari, atat timp cat autoritatile au refuzat sa aplice rezultatul unui referendum desfasurat legal.

La protestul legat de javre m-am dus pentru ca era aproape de mine si pentru ca am vrut sa vad cum se pune problema. Nu mi s-a parut foarte bine organizat. Nadine nu avea nici macar o portavoce si era auzita doar de cei din fata, de nucleul mai hotarat al protestatarilor. Nu s-au impartit fluturasi sau ceva asemanator celor prezenti, dintre care poate ca unii doar ocazional, ca sa se inteleaga mai bine demersul si revendicarile. Iar despre faptul ca oamenii care strigau catre un Palat al Parlamentului in care nu lucra nimeni, ce ar mai fi de adaugat? Poate doar faptul ca Nadine isi creste capitalul de imagine, fiind filmata abundent de toate televiziunile desi protestul a fost de mica amploare (cateva sute de persoane).

La protestul legat de Rosia Montana nu merg pentru ca nici macar nu este autorizat si ar insemna sa incalc legea. Oricum, tot nu stiu ce e bine si ce e rau in acest proiect. Din cate am vazut localnicii de la Rosia Montana sustin proiectul. Dar Ministerul Justitiei nu a avizat proiectul. Totul este nebulos, incert si contradictoriu la acest proiect. Dar daca nu are aviz de la Ministerului Justitiei, ar trebui sa rezulte ca proiectul nu poate fi demarat. Si atunci, la ce mai folosesc sau cui folosesc protestul si agitarea spiritelor? Din nou nu pot sa nu remarc ca asa ceva nu ar putea servi decat unei lovituri de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu