marți, 24 septembrie 2013

Ce venituri reale au cadrele medicale corupte?

Desigur, nu putea trece neobservata stirea urmatorare, un caz de coruptie in domeniul medical preluat de pe sursa http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Medic+militar+retinut+de+procurorii+DNA+pentru+luare+de+mita:

"Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus azi reținerea, pentru 24 de ore, a colonelui doctor Iancu Mocanu, șef secție Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, pentru luare de mită.

Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, în 5 iulie 2013, Iancu Mocanu, în calitate de medic militar, având gradul militar de colonel și funcția de șef al Secției Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, a pretins unui denunțător suma de 2.000 euro, pentru a îndeplini un act referitor la îndatoririle sale de serviciu.

Este vorba de internarea și investigarea medicală în scopul efectuării intervenției chirurgicale asupra unui pacient, aflat în relație de afinitate cu denunțătorul, diagnosticat cu o gravă afecțiune cardiacă, la unitatea spitalicească menționată.

La data de 23 septembrie 2013, Iancu Mocanu a fost prins în flagrant în timp ce a primit suma de 2.000 de euro."


Pe de o parte 100 de cadre medicale (cam putini!) protesteaza la sediul Ministerului Finantelor Publice, cerand pe buna dreptate mai multi bani si promovarea unor legi in domeniul medical (sursa: http://stiri.tvr.ro/medicii-continua-protestele-peste-100-de-cadre-medicale-au-pichetat-ministerul-finantelor-publice_35217.html). Paradoxal, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune "că se discută despre o alocare suplimentară pentru medicii rezidenţi, dar că nu poate avansa cifre exacte până în 10 octombrie", desi pentru un referendum inutil pe tema eutanasierii javrelor primaria capitalei ar fi aruncat imediat 6 milioane de lei!!! Probabil ca Eugen Nicolaescu vrea calcule exacte cu 10 zecimale...

Pe de alta parte, veniturile medicale ale cadrelor medicale corupte sunt greu de estimat. Dar putem specula pe aceasta tema in situatii particulare.

In exemplul de mai sus, un medic a pretins numai pentru investigatii medicale 2.000 de euro! Oare cat ar fi luat pentru operatie? In acelasi timp, cate spagi lua acest medic pe zi? Erau de acelasi ordin de marime? Anchetatorii verifica in acelasi timp nivelul de trai al spagarului si nivelul averii acestuia? Verifica anchetatorii daca averea poate fi justificata din veniturile licite? Dupa parerea mea, verificarea averii unei persoane anchetate pentru luare de mita ar trebui sa se faca concomitent, dar presa nu a relatat astfel de situatii.

Oricum, de remarcat ca 2.000 de euro pretinsi pe zi in 20 de zile lucratoare inseamna 40.000 de euro pe luna, venituri lunare cu care putine firme din Romania se pot lauda la fisc! Anual, veniturile unui astfel de medic puteau ajunge pe la 400.000-500.000 de euro, daca primea spaga o singura data pe zi! Nu prea cred ca medicul respectiv avea motive sa fie nemultumit de starea sistemului medical. Daca spaga i-ar fi mers conform presupunerilor de mai sus, in numai 10 ani de activitate ar fi adunat milioane de euro! Ce mai conteaza pentru spagarii din sistemul medical daca sunt sau nu bani pentru spitale si pentru cadrele medicale?

Anchetatorii ar putea avea acces la mai multe informatii despre cel anchetat si ar putea afla cate investigatii si cate operatii facea medicul in medie lunar. In acest fel, din moment ce a pretins bani in cazul anchetat, ar fi fost de asteptat sa ceara bani de fiecare data. Ce motiv ar fi avut sa ceara unora si sa nu ceara altora?

Pana acum nu au aparut niciodata astfel de informatii, orice corupt parand la prima abatere din moment ce anchetatorii s-au rezumat doar la situatia in care au realizat flagrantul. Se va schimba ceva si vom afla mai multe vreodata?

Mai trebuie remarcat faptul ca reclamarea unui medic corupt pune intr-o situatie delicata reclamantul, care depinde apoi de alti medici. Nu se stie cine ii poate "gresi" apoi diagnosticul, tratamentul sau operatia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu